Verplichting om de bioafbreekbare zakken te gebruiken

Vanaf maandag 8 juni 2020 worden alleen nog de reglementaire zakken opgehaald

Net Brussel stelt een significante stijging van niet-reglementaire groene zakken vast die aan de tuinafvalophaling worden aangeboden. Het gaat voornamelijk om het oude gewestelijke model van zakken. Deze plastic zakken zijn niet meer reglementair sinds 1 januari 2018. Brusselaars die er nog liggen hebben, wordt gevraagd om ze leeg in de witte zak te gooien. Ze worden niet omgewisseld noch terugbetaald.

De plastic zakken kunnen niet worden gecomposteerd door Brussel-Compost, het gewestelijk composteercentrum.

Vanaf mandaag 8 juni 2020 zullen de ploegen van Net Brussel nog alleen de reglementaire bioafbreekbare zakken ophalen.

Hoe de niet-reglementaire zakken herkennen?

  • hetzij bevatten ze niet het logo van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest noch      dat van Net Brussel;
  • hetzij zijn ze in plastic en dus niet bioafbreekbaar;
  • hetzij bedraagt hun inhoud meer dan 60 l.

Deze criteria kunnen ook gecumuleerd aanwezig zijn.

De reglementaire bioafbreekbare zakken (60 l), per rol van tien zakken, zijn beschikbaar in de supermarkten, doe-het-zelfzaken, tuincentra en in sommige kleinhandelszaken.
Net Brussel vestigt de aandacht van de Brusselaars erop dat de vroegere niet-reglementaire zakken nog altijd op bepaalde markten zouden worden verkocht. Deze zakken worden niet meer opgehaald, het heeft dus geen zin om ze te kopen.

Gebruikstips:

Deze zakken zijn bio-afbreekbaar en om te vermijden dat de zakken al vergaan voordat ze aan de ophaling wordt aangeboden, dienen enkele eenvoudige regels te worden nageleefd.

Deze regels zijn:

  1. Bewaar de zak op een droge en koele plaats. Laat hem dus niet in de volle zon staan om fermentatie van het gras te vermijden en om de ontbinding van de zak niet te versnellen.
  2. Laat een goede luchtcirculatie rond de zak. Zet, in afwachting van de ophaling door onze ophaalwagens, de zak liefst niet op een vochtige ondergrond.
  3. Beperk de vulling van de zak tot maximaal 2 weken.
  4. Het maximumgewicht van de zak is 15 kg, net zoals bij de blauwe, gele, oranje en witte zakken.

Net Brussel herinnert eraan dat takken alleen samengebonden aan de ophaling mogen worden aangeboden.

Historiek

De Gewestregering heeft besloten om de plastic groene zakken niet meer toe te laten vanaf 1 januari 2018. Dit besluit is geakteerd in de milieuvergunning van Brussel-Compost, het gewestelijk centrum voor verwerking van tuinafval.

Vandaag brengt de grote hoeveelheid niet-bioafbreekbare groene zakken aangeboden aan de ophaling onze milieuvergunning en dus de recyclage van het tuinafval van de Brusselaars in gevaar.

Partager sur Facebook Partager sur Facebook Partager sur LinkedIn Partager sur LinkedIn
Back to top