Groene zakken: verplichting om de bioafbreekbare groene

Er zal in de loop van de volgende weken meer in de tuin worden gewerkt. Net Brussel maakt van de gelegenheid gebruik om eraan te herinneren dat, sinds maandag 8 juni 2020, alleen de reglementaire zakken worden opgehaald

Net Brussel stelt vast dat sommige inwoners nog niet-reglementaire groene zakken aan de tuinafvalophaling aanbieden. Het gaat voornamelijk om het oude gewestelijke model van zakken. Deze plastic zakken zijn niet meer reglementair sinds 1 januari 2018. Brusselaars die er nog liggen hebben, wordt gevraagd om ze te houden voor huishoudelijk gebruik of leeg in de Nieuwe Blauwe Zak te gooien. Ze worden niet omgewisseld noch terugbetaald.

De plastic zakken kunnen niet worden gecomposteerd door Brussel-Compost, het gewestelijk composteercentrum.

De ploegen van Net Brussel halen alleen nog de reglementaire bioafbreekbare groene zakken op.

Hoe de niet-reglementaire zakken herkennen?

  • hetzij staat het logo van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en dat van Net     Brussel er niet op;
  • hetzij zijn ze in plastic en dus niet bioafbreekbaar;
  • hetzij bedraagt hun inhoud meer dan 60 l.

Deze criteria kunnen ook gecumuleerd aanwezig zijn.

De reglementaire bioafbreekbare zakken (60 l), per rol van tien zakken, zijn beschikbaar in de supermarkten, doe-het-zelfzaken, tuincentra en in sommige kleinhandelszaken.

Net Brussel vestigt de aandacht van de Brusselaars erop dat de vroegere niet-reglementaire zakken nog altijd op bepaalde markten zouden worden verkocht. Deze zakken worden niet meer opgehaald, het heeft dus geen zin om ze te kopen.

Gebruikstips:

Deze reglementaire groene zakken zijn bio-afbreekbaar en om te vermijden dat de zakken al vergaan voordat ze aan de ophaling worden aangeboden, dienen enkele eenvoudige regels te worden nageleefd.

Deze regels zijn:

  1. Bewaar de zak op een droge en koele plaats. Laat hem dus niet in de volle zon staan om fermentatie van het gras te vermijden en om de ontbinding van de zak niet te versnellen.
  2. Laat een goede luchtcirculatie rond de zak. Zet, in afwachting van de ophaling door onze ophaalwagens, de zak liefst niet op een vochtige ondergrond.
  3. Beperk de vulling van de zak tot maximaal 2 weken. Eens gevuld, is het dus beter om zijn zak zo snel mogelijk buiten te zetten, met naleving van de ophaaldag en ophaaluren.
  4. Het maximumgewicht van de zak is 15 kg, net zoals bij de blauwe, gele, oranje en witte zakken.

Net Brussel herinnert eraan dat takken samengebonden aan de ophaling mogen worden aangeboden.

Historiek

De Gewestregering heeft besloten om de plastic groene zakken niet meer toe te laten vanaf 1 januari 2018. Dit besluit is geakteerd in de milieuvergunning van Brussel-Compost, het gewestelijk verwerkingscentrum voor tuinafval.

Vandaag brengt de grote hoeveelheid niet-bioafbreekbare groene zakken die aan de ophaling worden aangeboden, het behoud van de milieuvergunning en dus de recyclage van het tuinafval van de Brusselaars in gevaar.

 

Partager sur Facebook Partager sur Facebook Partager sur LinkedIn Partager sur LinkedIn
Back to top